"Wij vieren 65 jaar vakmanschap!"

Toen de heer Duijvelaar zijn bedrijf op 1 juli 1955 liet inschrijven bij de Kamer van Koophandel in den Haag had hij nooit gedacht dat zijn eenmanszaak 65 jaar later een leidend ontwerper en fabrikant van pompen en pompinstallaties zou zijn. En dat afvalwater- en drukverhogingsinstallaties met zijn merknaam in meer dan de 70% van de hoogbouw in Nederland wordt onderhouden door de eigen serviceorganisatie.

Er is in 65 jaar veel veranderd, maar het vakmanschap en pragmatisme is altijd gebleven. Dat heeft ons gemaakt wie we zijn en zal ons ook in de toekomst altijd verder brengen.De Smaragdhorst in de nieuwbouwwijk Den Haag Mariahoeve,
was een van de eerste onderhoudsadressen.

De beginjaren

'Duijvelaar voor Pompen', zoals DP in de beginjaren heette, werd in 1955 opgestart als éénmansbedrijfje, handelsonderneming en reparatie-inrichting voor pompen en pompinstallaties.

We richtten ons vooral op de installateur en verkochten voornamelijk bouwpakketten voor drukverhogingsinstallaties. Die we, nadat ze waren geplaatst door de installateur, in onderhoud namen. Er was destijds geen sprake van compleet ingerichte servicebussen. De gereedschapskoffer ging achterop de Puch, of in een personenauto en zo werden de onderhoudslocaties afgereden.

Ondanks de moeilijke tijden groeide het bedrijfje voorspoedig. Met name de sterke groei van de woningbouwactiviteiten in de jaren zestig gaf een enorme impuls aan de groei van 'Duijvelaar voor Pompen'. Er ontstonden in veel buitenwijken van steden buurten met galerijflats. In Den Haag was de bouw van de wijk Mariahoeve eind jaren '50, begin '60 dan ook een van de eerste grote onderhoudsprojecten.


"Als handelsbedrijfje en reparatie-inrichting voor pompen groeide 'Duijvelaar voor Pompen' gestaag in de jaren '60."


Het was een druk bestaan en de heer Duijvelaar werd dan ook regelmatig bijgestaan door zijn twee zoons. Overdag werd er verkocht, ingekocht, gecalculeerd en administratie gedaan. 's Avonds werden de bestellingen ingepakt en pomponderdelen gereviseerd.

Helaas overleed de heer Duijvelaar in 1969 al op 46-jarige leeftijd en namen zijn zoons de dagelijkse activiteiten over.

De jaren '70 en '80

Rond 1970 besloten de broers een volgende stap te zetten; de drukverhogingsinstallaties worden niet langer als bouwpakketten aangeboden, maar compleet gemonteerd geleverd. Om die groei in werkzaamheden te realiseren werd er kort na dat besluit ook het eerste personeel aangenomen.

Naast de werkplaats in het voormalige kerkje in Wateringen kwam er een kantoor in een dubbele garage aan de Laan van Nieuw Oosteinde 494 in Voorburg. En was er overdag niet genoeg capaciteit om alle installaties te assembleren, dan sprong het kantoorpersoneel 's avonds bij om de orders toch op tijd te realiseren.
Het bedrijf verhuisde in 1974 naar een grotere werkplaats in Alphen aan den Rijn, tegenover ons huidige pand. Ook het wagenpark met okerkleurige auto's voor de deur breidde zich steeds verder uit.

Met de praktijkervaring van het bouwen en repareren op zak, namen de broers in 1977 het besluit dat ze niet langer afhankelijk wilden zijn van hun leverancier. En dus startten ze met het ontwerp van een eigen pomp. De keuze voor het te gebruiken materiaal was toen vooruitstrevend: in plaats van het gebruikelijke gietijzer wordt gekozen voor roestvaststaal: een duurder, maar lichter materiaal, dat voor het te verpompen drinkwater veel beter geschikt is. Ook het ontwerp van de drukverhogingsinstallaties veranderde en het grote schakelvat werd vervangen door een compactere variant.

De eerste verticale pomp, de DPN, wordt 3 jaar later gerealiseerd. Er wordt gewerkt met eenvoudig gereedschap en machines die van de schroothoop zijn gered. Er worden jaarlijks zo'n 1.000 pompen geproduceerd, die allemaal gebruikt worden voor de drukverhogingsinstallaties. Rond diezelfde tijd wordt het productenpakket uitgebreid met vuil- en rioolwaterpompen, die ook worden verkocht aan de installateur. En net als bij de drukverhogingsinstallaties worden de schakelkasten in eigen huis geproduceerd, zodat we flexibeler op de vraag kunnen reageren.Nederlandse pompen naar het buitenland
De verkoop van pompinstallaties is niet alleen in Nederland succesvol. Rond 1983 worden de losse pompen ook geëxporteerd naar Australië, het Midden-Oosten en Hong Kong. Zo wordt langzaam een netwerk van dealers opgezet.

Innovatie blijft een grote drijfveer en dus wordt halverwege de jaren '80 een start gemaakt met de productie van een verbeterde verticale pomp: de DPL. Om op grote schaal te kunnen produceren met modernere machines wordt er opnieuw verhuisd, dit keer naar de huidige locatie, kalkovenweg 13.


"In 20 jaar groeiden we van een kleine assemblagewerkplaats uit tot een fabrikant met 1000m2 productieoppervlakte."
De eerste DPV pomp werd in 1997 ontworpen.


"Grote productinnovaties en uitbreiding van de fabriek zorgden opnieuw voor een groei van het bedrijf."


De productieoppervlakte werd uitgebreid en oude machines werden vervangen door geavanceerde apparatuur om nauwkeuriger en efficiënter te kunnen produceren.

De jaren '90 en 2000

Het nieuwe pand is al snel te klein. Inmiddels werken er ruim 150 medewerkers bij DP, waarvan het grootste deel in de productie. En dus wordt er in 1990 ruim 3000 m 2 fabrieksoppervlakte aangebouwd om aan de vraag te kunnen voldoen.

De jaren '90 brengen ook op gebied van productontwerp de nodige innovaties; ontwikkelprocessen gaan sneller en nauwkeuriger omdat er nu getekend wordt met 'moderne software'. En zo ontwerpt onze R&D in 1997 de eerste DPV pomp.

Het zijn al lang niet meer alleen installateurs die pompen en installaties kopen. DP adviseert grote woningbouwcorporaties, overheden, productiebedrijven en hotelketens over de beste pompoplossing voor de applicatie. En ook het aantal dealers wereldwijd blijft stijgen. Het is de expertise op gebied van rvs pompen in de gebouwentechniek die er uiteindelijk voor zorgt dat Duijvelaar Pompen in 2003 competence center wordt voor sheet metal pumps binnen de KSB groep.

Door de samenwerking is een flinke uitbreiding van de productie noodzakelijk en wordt de productieoppervlakte in 2004 opnieuw vergroot en voorzien van de nieuwste technologie, die we grotendeels in eigen huis ontwerpen. Met deze verbouwing konden we de productie verdubbelen.

Geavanceerdere productieprocessen maken het mogelijk om met nieuwe technieken te werken. En dat resulteert in 2009 in een hele nieuwe generatie DPV pompen met de hoogste efficiency in de markt.


Grootste serviceorganisatie van Nederland

Op gebied van onderhoud, beheer en service is het wagenpark uitgebreid tot ruim 45 servicebussen. Daarmee is Duijvelaar Pompen veruit de grootste landelijke serviceorganisatie op gebied van drukverhogingsinstallaties. 24/7 staan wij paraat om klanten te ondersteunen bij calamiteiten.

Jaren 2010 - nu

Het laatste stuk grond achter het pand aan de Kalkovenweg wordt in 2010 bebouwd, zodat we de productie verder kunnen uitbreiden naar 15.000 m2.

Vanaf dan worden er in steeds hoger tempo productinnovaties geïntroduceerd. Speciaal ontworpen appendages maken de drukverhogers volledig legionellaveilig en we voegen de horizontale pompen DPHM en DPHSI toe aan ons assortiment.

v.l.n.r. DPHM, DPHSI en de legionellaveilige drukverhogingsinstallatie.


Maatwerk binnen 24 uur leveren? Geen probleem

De werkprocessen in de productie worden steeds verder geoptimaliseerd en gedigitaliseerd om de productkwaliteit te verbeteren en het productieproces van iedere order zo efficiënt mogelijk te plannen en doorlopen.

Wij hebben geen pompen op voorraad maar assembleren direct op klantorder. Een uitgekiend proces maakt een keuze uit miljoenen pomp configuraties mogelijk. Om dit te realiseren, worden onze assemblagelijnen aangestuurd via geavanceerde MES-software.


Beheer naar een hoger niveau
De ondersteuning van onze klanten met betrekking tot het beheer van drinkwaterkwaliteit breiden we uit. We stellen voor grote sportcomplexen, winkelpanden, hotels en woongebouwen risico-analyses op. We ondersteunen installateurs en gebouweigenaren met preventieve en correctieve dienstverlening op gebied van legionellapreventie.

De toevoeging van de meest recente ontwikkeling DP bluelink stelt onze serviceorganisatie in staat om altijd in verbinding met drukverhogingsinstallaties en afvalwaterinstallaties te staan. Zodat wij vroegtijdig problemen kunnen signaleren en oplossen, voordat zij echt leiden tot serieuze problemen.


"We ontwikkelen steeds nieuwe producten en dienstverlening om de zorg voor water druk | afvoer | kwaliteit voor onze klanten te optimaliseren"

Samen maken we het verschil

Mensen hebben altijd het verschil gemaakt voor Duijvelaar Pompen. Het bedrijf is opgestart door 1 man met het doel het beter te doen dan de rest. Die mentaliteit en vindingrijkheid om altijd de beste oplossing te vinden voor onze klanten, is altijd doorgegeven van eigenaar op eigenaar en is binnen de organisatie nog steeds leidend. Want beter dan de rest is net als in 1955 een goed product met persoonlijke en flexibele ondersteuning, op ieder moment van de dag.2024 Avantage

Bij het gebruik van onze site bewaren we sommige gegevens (cookies) om deze optimaal te laten functioneren. meer weten? Klik hier. Wanneer u onze site gebruikt, gaat u hiermee akkoord.

Ok