Terug naar overzicht

Column Holland Pomp Groep: 'Onderhoud 2.0'

27 mei 2020

Gebouweigenaren en -beheerders zijn gebaat bij regelmatig onderhoud van drukverhogings- of vuil/rioolwaterinstallaties. De kans op falen is weliswaar klein maar de overlast en het risico op gevolgschade is behoorlijk. Onderhoud vermindert de faalkans aanzienlijk en is daarom verstandig en breed ingeburgerd.


Maar eigenlijk wil je het liefst op ieder moment weten wat de conditie van de installatie is. Om uitval door een sluimerend probleem te voorkomen. Zelfs met redundant uitgevoerde systemen, reservepompen én bijvoorbeeld een jaarlijkse controle en onderhoudsbeurt. Met snel dalende prijzen van steeds betere sensoren en elektronica worden besturingssystemen slimmer en herkennen zij vaker en eerder storingen. Maar zolang die meldingen niet ontsloten worden dooreen gebouwbeheersysteem of via een onlineverbinding, blijven alle betrokken partijen té lang onwetend. Want een knipperende LED met een foutcode op de installatie, blijft nu vaak onzichtbaar totdat iemand deze opmerkt en meldt.


Deep-indoor communicatietechnologie

De kosten en kwetsbaarheid van een onlineverbinding blijken voor veel partijen op dit moment een té hoge drempel. Van de tienduizenden installaties in de wereld van de gebouwtechniek is maar een heel beperkt deel op die manier verbonden. Met de recente introductie van nieuwe communicatietechnologie verandert dat speelveld compleet. Die technologie biedt deep-indoor penetratie van signalen waarmee tegen relatief lage hardware- en datakosten, storingsmeldingen kunnen worden doorgegeven. Zelfs vanuit de technische ruimte, in een betonnen kelder, waar vaak geen draadloos bereik is met de mobiele telefoon.


Faalkans tot een minimum beperken

Door de steeds aantrekkelijkere kosten, zien we toepassingen van deze nieuwe communicatietechniek in de gebouwtechniek de komende maanden en jaren explosief toenemen. Eigenaren en hun serviceorganisaties zijn daardoor steeds eerder op de hoogte van mogelijke problemen en kunnen snel schakelen. In veel gevallen zelfs zonder dat de eigenaar van de installatie daar iets van hoeftte merken. Uiteindelijk levert dat nóg betrouwbaardere installaties op en dus minder problemen door falende systemen.


Ruud van Leeuwen
Duijvelaar Pompen


Dit artikel is gepubliceerd in de april editie van PompNL. De Holland Pomp Groep is de branchevereniging van fabrikanten van vloeistofpompen, gelieerd aan de Vereniging FME-CWM en lid van Europump.


2024 Avantage

Bij het gebruik van onze site bewaren we sommige gegevens (cookies) om deze optimaal te laten functioneren. meer weten? Klik hier. Wanneer u onze site gebruikt, gaat u hiermee akkoord.

Ok