Terug naar overzicht

De techniek achter de brandpompinstallatie

17 november 2020

In het prestigieuze winkelcentrum Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam, met een totaal vloeroppervlak van 117.000 m 2, staan diverse pompinstallaties (brandpompinstallatie, meerdere drukverhogingsinstallaties en afvalwaterpompen).

De pompen en installaties zijn ontworpen door Duijvelaar Pompen en geleverd aan Sanitair-Installatie Hoogendoorn B.V. te Woerden welke het geheel geïnstalleerd heeft.


Brandruimte

De door ons geleverde Brand-Unit type FU3+1 DPVF40/8 +DPVF2/7 NW100 staat samen met een sprinklerunit in een gezamenlijke brandpompruimte. Deze installaties onttrekken bluswater vanuit een waterreservoir met een inhoud van 200 m³. De door ons geleverde brandpompinstallatie voorziet de brandkranen in het complex van voldoende bluswater en systeemdruk. De installatie is volledig ontworpen volgens de omstandigheden in het winkelcentrum en de afspraken die zijn gemaakt met de brandweer.


De geleverde brandpompinstallatie is volledig maatwerk voor dit project met de volgende
ontwerpcriteria:

  • Het ontwerp is geheel volgens eisen en richtlijnen
  • Een (horizontaal) gevuld brandblussysteem
  • Mogelijkheid tot een gelijktijdigheid van 2 brandkranen ofwel 2x36m³/h (72m³/h)
  • Berekende pompdruk van 1400kpa ten behoeve van de zwaarste sectie zone
  • Hoogste punt gebouw 25 meter


Regelgeving en voorkeuren
De regelgeving omtrent dit ontwerp komt uit de norm NEN-EN 1594, Bouwbesluit etc. Hier betreft het "droge" blusleidingstelsels. Echter is er een trend waarneembaar, waarbij verschillende brandweercorpsen in Nederland de voorkeur hebben voor een uitbreiding van dit systeem met de toevoeging van een jockeypomp die de blusleiding op (lage) druk houdt. Zo wordt het een 'nat' systeem, wat het voordeel geeft dat er direct bluswater beschikbaar is bij bluswerkzaamheden.

Het ontwerp van deze installatie is afgeleid van praktijksituaties bij gebouwen hoger dan 70 meter. In zo'n situatie wordt het gebouw in drukzones van ongeveer 25 meter (7/8 verdiepingen) verdeeld.

De uitgangspunten voor dit gebouw zijn afwijkend. Vanwege een zeer groot horizontaal leidingnetwerk, speelt de lengte van de leidingen een grotere rol dan de hoogte van het gebouw.

De vereiste druk per zone (totaal zijn er 8 zones in het winkelcentrum) is minimaal 5 bar en maximaal 7 bar. Deze benodigde druk wordt behaald door een vooraf ingesteld werkpunt in de PLC besturingsunit. De pomp zal hiervoor een gevraagd toerental gaan draaien.


Opbouw van de installatie
Deze brandpompinstallatie is opgebouwd met de volgende component groepen:

  • jockeypomp
  • 3 hoofdbrandpompen
  • appendages
  • complete (PLC) besturing

Werking van de installatie
De brandpompinstallatie dient het brandleidingnet van het gehele winkelcentrum constant onder (lage) druk te houden. Tijdens brand kunnen er op de brandkranen blusslangen worden aangesloten om de bluswerkzaamheden uit te voeren.

In rust regelt de jockeypomp door middel van een eigen persdrukbesturing de (lage) druk in het systeem. Bij brandmelding stopt de jockeypomp met draaien, gaat de hoofdbrandklep open en worden er 2 hoofdbrandpompen toerengeregeld opgestart.

Twee van de drie grote pompen leveren de vereiste capaciteit van 72m³/h, de 3ᵉ pomp is de reservepomp.
Tussen het jockeypompsysteem en de hoofdpompen is in de centrale persleiding een motorbediende kogelkraan (hoofdbrandklep) opgenomen, zodat de hoofdpompen geen hoge druk in het blusleidingsysteem gaan creëren ten tijde van rust (geen brandmelding) of tijdens het periodiek proefdraaien.

Het totale winkelcentrum is verdeeld in 8 drukzones en de brandmelding vanuit een bepaalde zone bepaalt welke druk de installatie moet gaan leveren. Door de verschillen in leidingweerstand per zone, zijn de brandpompen met frequentieregelaars uitgerust om de gewenste systeemdrukken te leveren.

Een brandmelding vanuit een willekeurige zone wordt via de brandmeldcentrale (BMC) doorgestuurd naar de besturing van de brandpompinstallatie. Deze bepaalt welke druk (lees toerental) deze moet gaan leveren voor voldoende bluswater onder de juiste druk.


Met deze Duijvelaar brandpompinstallatie is ook dit complex zeer goed beveiligd tegen oncontroleerbare branden. Laten we hopen dat dit niet zal voorkomen!

Wilt u meer weten over onze brandpompen en -installaties?
Bel: 0172 - 488 388 of bezoek onze website: www.dp.nl/bluswater


2024 Avantage

Bij het gebruik van onze site bewaren we sommige gegevens (cookies) om deze optimaal te laten functioneren. meer weten? Klik hier. Wanneer u onze site gebruikt, gaat u hiermee akkoord.

Ok