Terug naar overzicht

Een noodvoorziening tijdens het vervangen van brandpompinstallaties

17 december 2021

100% Rekenen op de beschikbaarheid van water, altijd!
Ook tijdens het vervangen van de brandpompinstallatie.

Bij de vervanging van een brandpompinstallatie in een gebouw hoger dan 70 meter, is soms een tijdelijke noodvoorziening nodig bij afsluiting van het water tijdens de werkzaamheden. Wij kunnen alles, van A tot Z, regelen.


Brandpompinstallaties in gebouwen hoger dan 70 meter.
Bij gebouwen hoger dan 70 meter is een vast opgestelde brandpompinstallatie noodzakelijk. Bij de meeste veiligheidsregio's in Nederland is het materieel ingericht voor het bereiken van maximaal 70 meter hoogte om van voldoende bluswater te voorzien. In veel gevallen worden lagere gebouwen ook voorzien van een vast opgestelde brandpompinstallatie wanneer de bereikbaarheid van het gebouw bemoeilijkt wordt.


Vervanging van een installatie
Onderhoud uitvoeren en een pomp vervangen kan bij onze installaties altijd zonder dat gebruikers het merken. Maar vervangen we de hele installatie dan moet het water er toch even af. In het geval van een brandpompinstallatie mág het water er volgens de voorschriften nooit af. Ook dan bieden we een kant-en-klare oplossing. Je moet er namelijk niet aan denken dat er een calamiteit ontstaat en de brandweer geen water heeft om de bovenste verdiepingen te blussen


Een voorbeeld uit de praktijk:
Vervanging van de brandpompinstallatie - De Hoge Heren, Rotterdam
"De Hoge Heren" in Rotterdam zijn 2 woontorens in het centrum van Rotterdam, gelegen aan de Gedempte Zalmhaven aan de voet van de Erasmusbrug. De gebouwen zijn beide 102 meter hoog en tellen beide 34 verdiepingen. De bouw is voltooid in 2000.

De 'oude' Brand-Unit in De Hoge Heren heeft Duijvelaar destijds bij de bouw (2000) geplaatst. Functioneel was hij nog prima in orde, maar er komt een moment dat je kritisch moet zijn en je moet afvragen of de componenten na 20 jaar nog steeds de zekerheid bieden die je als eigenaar wilt. Door gebruik en proefdraaien is er toch slijtage op pompen en afdichtingen, de schakelkast en frequentieregelaars hebben al die tijd onder spanning gestaan en de besturingen van nu werken veel geavanceerder. Alles bij elkaar dé reden voor onze klant VvE Hoge Heren om de installatie niet te laten reviseren, maar de installatie in zijn geheel te vervangen.

Er komt veel kijken bij het vervangen van een brandpompinstallatie: Het calculeren en produceren van een nieuwe brandpompinstallatie is voor ons gesneden koek. We kennen de technische eisen van iedere veiligheidsregio en bouwen alle componenten, van pomp tot schakelkast, op maat voor de applicatie. Vervolgens programmeren we de software zelf, zodat de installatie doet wat de brandweer ervan verwacht.


Een noodvoorziening op maat
Omdat we tijdens onze vervangingswerkzaamheden het water tijdelijk moesten afsluiten, hebben we een noodpompinstallatie geregeld. Samen met VvE Hoge Heren én de brandweer kijken we naar de beste oplossing.

In overleg met de brandweer (veiligheidsregio Rotterdam/Rijnmond) hebben we een plan van aanpak opgesteld. In dit geval hebben we gekozen voor een mobiele noodpompinstallatie, opgesteld op de openbare weg. Deze maakte gebruik van de beschikbare straat-wateraansluitingen en was toepasbaar voor het gebouw.

Uiteindelijk gaat dit hele plan van aanpak naar de gemeente om een vergunning te verkrijgen. Omdat deze noodvoorziening een aantal dagen op straat komt te staan.


De installatiewissel binnen drie dagen:
Dag 1: We zijn eerst gestart met het plaatsen van de noodpompinstallatie op de openbare weg, vlak naast het gebouw. Na deze aangesloten te hebben en na goedkeuring van de brandweer, konden we echt aan de slag met het demonteren van de oude brandpompinstallatie en alles gereedmaken voor de nieuwe pompinstallatie.

Dag 2: Verder met het monteren van de nieuwe installatie.

Dag 3: In bedrijf stellen van de nieuwe brandpompinstallatie en na goedkeuring van de brandweer de nood-unit ontkoppelen.

Gelukkig hoefde de brandweer geen gebruik te maken van de noodoplossing en kunnen zowel zij als de bewoners van De Hoge Heren de komende 20 jaar weer rekenen op een bedrijfszekere installatie.


Het gehele traject verzorgen:
Voor de vervanging van een brandpompinstallatie voor gebouwen hoger dan 70 meter, bespreken we de soms noodzakelijke, tijdelijke noodvoorziening meteen tijdens de eerste klantgesprekken. U kunt dit als eigenaar of aannemer zelf regelen of wij nemen alles van A tot Z uit handen. Van groot belang is, dat het voor de start van de vervangingswerkzaamheden goed is geregeld en volledig is afgestemd met de betrokken veiligheidsregio.


Wilt u meer weten?
Neemt u gerust contact met ons op:
Tel: 0172-48 83 88
e-mail: dp@dp.nl


2024 Avantage

Bij het gebruik van onze site bewaren we sommige gegevens (cookies) om deze optimaal te laten functioneren. meer weten? Klik hier. Wanneer u onze site gebruikt, gaat u hiermee akkoord.

Ok