Terug naar overzicht

Energiezuinig:  Drukvat of toerenregeling?

12 juli 2016

Het is algemeen bekend dat met toerenregeling het energiegebruik van drukverhogingsinstallaties verder omlaag kan worden gebracht. Maar er is meer ruimte om de drukverhogings-installaties efficiënter in te zetten.

Bij een installatie met een 100 of 200 liter drukvat (een membraan expansievat) draait een pomp namelijk altijd op zijn optimale bedrijfspunt, wat een heel gunstig effect heeft op het energieverbruik. Dat soms meer druk en capaciteit wordt geleverd dan voor de gevraagde afname noodzakelijk is, is niet erg. Want die 'energie' wordt opgeslagen in het vat en weer benut bij de eerstvolgende afname.

Een bijkomend voordeel is, dat de energie die gebruikt wordt tijdens het wettelijk verplichte 'nadraaien' van de pompen, óók wordt opgeslagen voor hergebruik.

Ten opzichte van een toerengeregeld systeem kan de besparing al oplopen tot 20%, vergeleken met een traditioneel systeem zelfs 60%.

Het materiaal dat tegenwoordig wordt gebruikt in dit soort vaten is enorm duurzaam, geurvrij en natuurlijk volledig drinkwaterveilig. Om stilstaand water, en dus risico op legionella-besmetting, te voorkomen, zijn de vaten 100% doorstromend opgesteld. Een ruimte-temperatuur sensor en membraambreuk-detectie maken de controle compleet.

Klik hier voor de kosten per type installatie.


2024 Avantage

Bij het gebruik van onze site bewaren we sommige gegevens (cookies) om deze optimaal te laten functioneren. meer weten? Klik hier. Wanneer u onze site gebruikt, gaat u hiermee akkoord.

Ok