Hotelboot

Drukverhogingsinstallatie in beperkte ruimte van Hotelboot.

Bij scheepsbouwer Bijlsma Shipyard zijn recent 2 hotelboten afgebouwd; de 'Charles Dickens' en zusterschip 'William Shakespeare'. Opticon Marine in Reeuwijk adviseerde en begeleidde onder meer bij de aanleg van de drinkwaterinstallatie.

Net als bij een hotel op de vaste wal, verwachten de gasten (circa 100 cabines, wasserette en een keukenbedrijf ) dat er altijd voldoende waterdruk is op douche, kranen en apparatuur. Zeker op de piekmomenten, als in de ochtend iedereen zich klaar maakt voor een nieuwe dag of voordat het diner wordt genuttigd en men zich wat wil opfrissen terwijl de keuken op volle toeren draait. Een drukverhogingsinstallatie is daarbij onmisbaar om het water uit de enorme bunkertanks te transporteren naar alle tappunten.


Maar nog meer dan in de gebouwentechniek is ruimte voor installaties schaars. Ron Voerman, directeur van Opticon Marine was voor deze totaalopdracht van Windex en Bijlsma, flink aan het stoeien om alles op z'n plek te krijgen. Een telefoontje aan de Accountmanager OEM bij Duijvelaar Pompen, bracht de oplossing dichterbij. Opticon Marine is al jaren een goede klant van ons. Dus toen Ron Voerman begin van de avond belde om eens mee te kijken, is de Accountmanager meteen in de auto gestapt en zat letterlijk een uurtje later bij de klant aan het bureau, met alle informatie over de leidingsystemen en gevraagde capaciteiten op tafel'.

De grootste uitdaging was de beperkte inbouwruimte. De installatie moest daarin niet alleen passen, maar ook nog goed te bereiken zijn voor service en onderhoud. De compacte Utility Line bleek al snel de beste keuze, omdat deze standaard al bijzonder weinig ruimte inneemt. Opticon kon deze installatie goed inpassen door een slimme lay-out van het overige leidingwerk. En in geval van storing is een pomp eenvoudig en snel te vervangen, zonder dat het water van het systeem hoeft te worden gehaald. De persleiding is namelijk op speciale door Duijvelaar Pompen ontwikkelde 'persbochten' gemonteerd, waardoor deze in zo'n geval niet hoeft te worden gedemonteerd. De installatie is voorzien van een droogloop-beveiliging voor het geval het drinkwater in de tank onder het minimum niveau komt.

Beide schepen varen inmiddels. En de watervoorziening aan boord functioneert volledig naar verwachting. Duijvelaar Pompen en Opticon Marine kijken terug op een succesvolle samenwerking.

Meer referenties


2024 Avantage

Bij het gebruik van onze site bewaren we sommige gegevens (cookies) om deze optimaal te laten functioneren. meer weten? Klik hier. Wanneer u onze site gebruikt, gaat u hiermee akkoord.

Ok